ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ / ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΜΑΙΕΥΤΙΚΟ/ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΤΜΗΜΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ
ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ/ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ/ΒΙΟΧΗΜΙΚΟ/ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ / ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

ΔΑΓΚΩΜΑ-ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΕΝΤΟΜΟΥ

ΔΑΓΚΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ ΕΝΤΟΜΩΝ

Ορισμένα δαγκώματα ή τσιμπήματα προκαλούν λίγο περισσότερο φαγούρα ή πόνο και ελαφρύ πρήξιμο που εξαφανίζεται μέσα σε μία με δύο μέρες. Ωστόσο, το 15% του πληθυσμού έχει αλλεργία στο δηλητήριο των εντόμων. Πρόβλημα αποτελούν συνήθως οι μέλισσες, οι σφήκες και τα μεγάλα μυρμήγκια. Επίσης προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν και τα κουνούπια, τα τσιμπούρια, οι μύγες που τσιμπούν και ορισμένες αράχνες, αλλά συνήθως η αλλεργική αντίδραση από αυτά είναι ελαφριά.
Τα συμπτώματα μιας αλλεργικής αντίδρασης εμφανίζονται συνήθως μέσα σε μερικά λεπτά από τη στιγμή του τσιμπήματος ή του δαγκώματος. Ορισμένα όμως κάνουν ώρες ή μέρες να εμφανιστούν. Αν είστε ευαίσθητοι στο δηλητήριο εντόμων, σίγουρα θα παρουσιάσετε φαγούρα στα μάτια, πόνο και έντονη φαγούρα γύρω από την περιοχή του τσιμπήματος.
Οι πιο έντονες αντιδράσεις μπορεί να είναι θανατηφόρες. Αν είστε υπερβολικά ευαίσθητοι, μπορεί να παρουσιάσετε έντονη φαγούρα, έντονο πρήξιμο στα μάτια, τα χείλη ή το εσωτερικό του λαιμού. Το πρήξιμο του λαιμού θα προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή. Μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση μπορεί επίσης να συνοδεύεται και από ζαλάδα, σύγχυση, δυνατούς πόνους στην κοιλιά, ναυτία, εμετό ή λιποθυμία.

Ιατρική βοήθεια

Αν η αντίδρασή σας στο δάγκωμα ενός εντόμου είναι σοβαρή – δύσπνοια, πρήξιμο της γλώσσας, φαγούρα, καλέστε αμέσως το γιατρό ή πηγαίνετε στο νοσοκομείο. Οι πιο έντονες αλλεργικές αντιδράσεις στο τσίμπημα μέλισσας μπορεί να είναι θανατηφόρες. Αν έπειτα από ένα τσίμπημα παρατηρήσετε οποιοδήποτε αναπνευστικό πρόβλημα, πρήξιμο των χειλιών ή του λαιμού, λιποθυμία, σύγχυση, ταχυπαλμία ή φαγούρα, ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια. Οι λιγότερο έντονες αλλεργικές αντιδράσεις περιλαμβάνουν αυτά τα συμπτώματα, επισκεφτείτε το γιατρό σας.
Ο γιατρός μπορεί να σας πει να κάνετε κάποιες ενέσεις που θα βοηθήσουν τον οργανισμό σας να απευαισθητοποιηθεί στο δηλητήριο των εντόμων και να σας δώσει αντιισταμινικά δισκία και μια σύριγγα με επινεφρίνη (αδρεναλίνη). Να ελέγχετε πάντα την ημερομηνία λήξης του φαρμάκου.

Μέτρα προστασίας

Όταν περπατάτε σε δάση ή σε περιοχές με βλάστηση, να φοράτε παπούτσια, μακρύ παντελόνι και μακρυμάνικο πουκάμισο. Καλό είναι να ακολουθείτε τα μονοπάτια και να μην περιπλανιέστε μέσα στη βλάστηση.

ΔΑΓΚΩΜΑ ΑΠΟ ΑΡΑΧΝΗ

Κάποιες αράχνες είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο. Αυτές είναι η μαύρη χήρα (Latrodectus mactans), γνωστή για το κόκκινο σημάδι σε σχήμα κλεψύδρας στην κοιλιά της, και ο καφέ ερημίτης (Laxosceles reclusa), με το σημάδι σε σχήμα βιολιού στην πλάτη.
Και οι δύο προτιμούν τα θερμά κλίματα και τους σκοτεινούς, ξηρούς χώρους όπου υπάρχουν και πολλές μύγες. Συχνά κατοικούν στις δημόσιες εξωτερικές τουαλέτες. Μπορεί να μην καταλάβετε ότι σας δάγκωσε γιατί το δάγκωμά της μοιάζει με το τσίμπημα μιας καρφίτσας. Ωστόσο, μέσα σε λίγες ώρες μπορεί να παρουσιαστούν αναπνευστικά προβλήματα και οίδημα. Μερικές φορές το δάγκωμα της μαύρης χήρας προκαλεί μυϊκές κράμπες, μούδιασμα ή αδυναμία.
Ζητήστε αμέσως ιατρική φροντίδα. Στο μεταξύ, καλύψτε το δάγκωμα με ένα υγρό κρύο πανί ή με πάγο τυλιγμένο σε πετσέτα. Αν το δάγκωμα έγινε σε κάποιο άκρο, μπορείτε να καθυστερήσετε την εξάπλωση του δηλητηρίου δένοντας σφιχτά το άκρο με έναν επίδεσμο πάνω από το δάγκωμα και τοποθετώντας πάγο.

ΔΑΓΚΩΜΑ ΤΣΙΜΠΟΥΡΙΩΝ

Γενικά, τα τσιμπούρια είναι αβλαβή, αλλά μπορεί να αποτελέσουν απειλή για την ανθρώπινη υγεία. Ορισμένα τσιμπούρια μεταφέρουν λοιμώξεις και με το δάγκωμά τους μπορούν να μεταδώσουν βακτήρια που προκαλούν αρρώστιες, όπως η ασθένεια Lyme – που προκαλείται από το τσιμπούρι deer, βλέπε παρακάτω – ή ο κηλιδοβλατιδώδης πυρετός των Βραχώδων Ορέων. Ο κίνδυνος να πάθετε μια από αυτές τις ασθενείς εξαρτάται από την περιοχή στην οποία κατοικείτε, από το πόσο χρόνο περνάτε σε δασώσεις περιοχές και από το πόσο καλά προστατεύετε τον εαυτό σας.

Μέτρα προστασίας, Φροντίδα

Όταν περπατάτε σε δάση ή σε περιοχές με βλάστηση, να φοράτε παπούτσια, μακρύ παντελόνι και μακρυμάνικο πουκάμισο. Καλό είναι να ακολουθείτε τα μονοπάτια και να μην περιπλανιέστε μέσα στη βλάστηση.
Αποφύγετε τα τσιμπούρια στον κήπο σας κλαδεύοντας τους θάμνους και τα φύλλα. Τα κούτσουρα για το τζάκι πρέπει να τοποθετούνται σε σημεία που τα βλέπει ο ήλιος. Να ελέγχετε τον εαυτό σας και τα κατοικίδια σας ύστερα από μια βόλτα σε περιοχές με βλάστηση. Καλό είναι να κάνετε ένα ντους έπειτα από κάθε περίπατο, γιατί τα τσιμπούρια παραμένουν πολλές ώρες πάνω στο δέρμα πριν το δαγκώσουν.
Τα εντομοαπωθητικά συνήθως διώχνουν και τα τσιμπούρια. Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες προφύλαξης.
Αν βρείτε ένα τσιμπούρι, απομακρύνετέ το με ένα τσιμπιδάκι. Τραβήξτε το προσεκτικά και σταθερά. Μόλις το απομακρύνετε, βάλτε στην περιοχή αντισηπτικό. Αφού απομακρύνετε το τσιμπούρι, εξοντώστε το.
Αν παρουσιάσετε εξάνθημα ή αρρωστήσετε μετά το δάγκωμα, πάρτε το τσιμπούρι μαζί σας στο γιατρό.

Κώδικας Ηθικής και Επαγγελματικής Συμπεριφοράς Υπαλλήλων του Δημοσίου Τομέα

ΜΑΘΕ,ΠΡΟΛΑΒΕ,ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ (1-4)
ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΣΑΚΧΑΡΩΔΟΥΣ ΔΙΑΒΗΤΟΥ
ΜΥΘΟΙ & ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ
ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ