ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ / ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΜΑΙΕΥΤΙΚΟ/ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΤΜΗΜΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ
ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ/ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ/ΒΙΟΧΗΜΙΚΟ/ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ / ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

ΔΑΓΚΩΜΑ ΑΠΟ ΖΩΟ ΚΑΙ ΦΙΔΙ

ΔΑΓΚΩΜΑ ΑΠΟ ΖΩΟ

Τα περισσότερα δαγκώματα προέρχονται από κατοικίδια ζώα. Οι σκύλοι είναι πιθανότερο να δαγκώσουν από ότι οι γάτες. Ωστόσο, το δάγκωμα της γάτας είναι πιο πιθανό να προκαλέσει μόλυνση. Η καλύτερη φροντίδα είναι η πρόληψη.

Φροντίδα

Αν το δάγκωμα απλώς γρατσουνίσει το δέρμα, κάντε ότι θα κάνατε και σε μια μικρή πληγή. Πλύνετε την πληγή καλά με σαπούνι και νερό. Απλώστε μια αντιβιοτική κρέμα για να προλάβετε τη μόλυνση και καλύψτε τη με έναν καθαρό επίδεσμο.
Θυμηθείτε αν έχετε κάνει αντιτετανικό εμβόλιο τα τελευταία 5 χρόνια. Αν δεν έχετε κάνει, πρέπει να το επαναλάβετε σε περίπτωση που δεχτείτε κάποιο δάγκωμα.
Αναφέρετε το ύποπτο δάγκωμα στο γιατρό σας.
Ακολουθήστε τις οδηγίες του κτηνιάτρου σχετικά με τον εμβολιασμό των κατοικίδιων σας.

Ιατρική βοήθεια

Αν το δάγκωμα είναι μεγάλο ή αν το δέρμα σκιστεί πολύ, πιέστε το τραύμα για να σταματήσετε την αιμορραγία και καλέστε γιατρό. Αν δεν έχετε κάνει πρόσφατα αντιτετανικό εμβόλιο, ζητήστε ιατρική βοήθεια. Παρακολουθήστε την πορεία του τραύματος για τυχόν σημάδια μόλυνσης. Αν παρατηρήσετε πρήξιμο, κοκκίνισμα γύρω από την πληγή, πύων ή πόνο, ενημερώστε το γιατρό σας.

ΔΑΓΚΩΜΑ ΦΙΔΙΟΥ

Συμπτώματα & Θεραπεία
Σκοτώστε αν μπορείτε το φίδι και προσπαθήστε να αναγνωρίσετε αν είναι δηλητηριώδες. Η αναγνώριση μπορεί να γίνει και από το ίδιο το δάγκωμα: Αν σε αυτό φαίνονται απλά σειρές δοντιών, το φίδι μάλλον δεν είναι δηλητηριώδες. Αν στο δάγκωμα ξεχωρίζουν 2 μεγάλα τσιμπήματα, είτε ως μέρος σειράς δοντιών είτε μόνα τους, το φίδι (και κατά συνέπεια το δάγκωμα) πρέπει να αντιμετωπιστεί ως δηλητηριώδες.
Συμπτώματα των τοξινών μπορεί να είναι άμεση ρινορραγία ή / και αιμορραγία από τον πρωκτό, αίμα στα ούρα, πόνος και πρήξιμο στο σημείο του δαγκώματος, τα οποία ενδέχεται να εμφανιστούν ακόμα και 2 ώρες μετά το δάγκωμα.

Δυσκολία στην αναπνοή, μερική ή ολική παράλυση, αδυναμία, σπασμοί και μούδιασμα είναι όλα συμπτώματα προσβολής από νευροτοξίνες. Αυτά τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται 1,5 έως 2 ώρες μετά το δάγκωμα.

Αμέσως μετά το δάγκωμα από ένα φίδι κάνουμε τα εξής:
Ηρεμούμε και ακινητοποιούμε το θύμα.
Δίνουμε άφθονο νερό (και αν μπορούμε τοποθετούμε ορό).
Αφαιρούμε ρολόι, βραχιόλια, δακτυλίδια και οτιδήποτε άλλο μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα σε περίπτωση πρηξίματος.
Καθαρίζουμε την περιοχή γύρω από το δάγκωμα, κατά προτίμηση με αντισηπτικό.
Εάν το δάγκωμα είναι κοντά στο πρόσωπο ή το λαιμό πρέπει να διατηρήσουμε την αναπνοή με κάποιο τρόπο (όσοι δεν γνωρίζετε αρκετά από πρώτες βοήθειες, καλό είναι να απέχετε από αυτό το βήμα).
Καλούμε αμέσως ένα γιατρό ή, ακόμα καλύτερα, το ΕΚΑΒ στο 166.
Να είστε έτοιμοι να δώσετε «το φιλί της ζωής» και να κάνετε Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ ή CPR). Ενδέχεται να χρειαστούν και τα δύο.
Δέστε σφιχτά κάποιον ιμάντα, ζώνη ή λουρί ανάμεσα στο δάγκωμα και την καρδιά.
Ακινητοποιείστε το δαγκωμένο σημείο και αφαιρέστε όσο δηλητήριο γίνεται με μια μηχανική αντλία αναρρόφησης. Χρησιμοποιείστε την αντλία τουλάχιστον 3 με 4 φορές για κάθε τρυπούλα.

Τι να αποφύγετε:

Μην δίνετε στο θύμα αλκοολούχα ποτά ή τσιγάρα.
Μην χορηγείτε μορφίνη ή άλλες ναρκωτικές ουσίες.
Το να ανοίξετε την πληγή με μαχαίρι ή νυστέρι είναι μύθος και εξαιρετικά επικίνδυνο: Ενδέχεται να ανοίξετε μεγάλα αγγεία τα οποία θα οδηγήσουν τα βακτήρια και τις τοξίνες πολύ ταχύτερα στην καρδιά. Δεν έχουν όλοι χειρουργικές ικανότητες… Αν (και μόνο αν) η ιατρική βοήθεια θα αργήσει περισσότερο από μία ώρα, κάντε μια τομή με μήκος περίπου μισό εκατοστό και βάθος περίπου 2 με 3 χιλιοστά πάνω σε κάθε τρύπημα από τα 2 μεγάλα δόντια και ξαναχρησιμοποιείστε την αντλία δηλητηρίου πάνω στις τομές 3 με 4 φορές. Η μέθοδος αυτή αφαιρεί περίπου το 30% του δηλητηρίου. Μην ρουφήξετε αίμα με το στόμα γιατί αυτό θα μεταφέρει δηλητήριο αλλά και τυχόν ασθένειες του θύματος.
Κατά την παροχή πρώτων βοηθειών μπορεί να μείνει δηλητήριο στα χέρια σας. Μην βάλετε τα χέρια στο πρόσωπο ή τα μάτια για κανέναν λόγο.
Μην προσπαθείτε να σπάσετε τις κύστες που μπορεί να δημιουργηθούν γύρω από το δάγκωμα.

Τι πρέπει να κάνετε μετά την παροχή πρώτων βοηθειών:
Αν εμφανιστεί μόλυνση, διατηρήστε την πληγή ανοιχτή και καθαρή.
Διατηρήστε το θύμα σε ζεστό περιβάλλον για 24 με 48 ώρες. Όσο πιο μειωμένη κυκλοφορία έχουμε τόσο καλύτερα.
Η πληγή πρέπει να παραμένει καλυμμένη με μία ξηρή και αποστειρωμένη γάζα.
Πρέπει να παρέχετε όσο το δυνατόν περισσότερο νερό.

Κώδικας Ηθικής και Επαγγελματικής Συμπεριφοράς Υπαλλήλων του Δημοσίου Τομέα

ΜΑΘΕ,ΠΡΟΛΑΒΕ,ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ (1-4)
ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΣΑΚΧΑΡΩΔΟΥΣ ΔΙΑΒΗΤΟΥ
ΜΥΘΟΙ & ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ
ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ