ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ / ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΜΑΙΕΥΤΙΚΟ/ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΤΜΗΜΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ
ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ/ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ/ΒΙΟΧΗΜΙΚΟ/ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ / ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Παθολογοανατομικό Εργαστήριο (Βιοψίες)

Η ιστολογική εξέταση είναι μια από τις διαγνωστικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται στην Ιατρική.

Η Παθολογική ανατομική είναι η επιστήμη που βρίσκεται στην καρδιά της σύγχρονης Ιατρικής. Οι Παθολογοανατόμοι είναι γιατροί που εξετάζουν τους ιστούς τόσο μακροσκοπικά όσο και στο μικροσκόπιο, καταλαβαίνουν τα αίτια της ασθένειας, βγάζουν διάγνωση και αποκαλύπτουν θεραπευτικούς σκοπούς.

Εξετάζει όργανα ή τμήματά των που αφαιρούνται με εγχειρητική τεχνική (όπως γαστρεκτομή, υστερεκτομή, τμήμα παχέος εντέρου, προστάτης, μαστός, κύστεις ωοθηκών κτλ) για τον καθορισμό της διάγνωσης νόσου αλλά και της σταδιοποίησης και των προγνωστικών παραγόντων.

Η κυριότερη χρήση της όμως είναι η διενέργεια ιστολογικής εξέτασης σε βιοψίες (μικρά δείγματα ιστού δηλαδή) που λαμβάνονται μέσω ενδοσκοπήσεων όπως: γαστροσκόπηση, κολονοσκόπηση, υστεροσκόπηση, ή με άμεση λήψη από προσπελάσιμες θέσεις όπως: βιοψίες μαστού, βιοψίες τραχήλου, βιοψίες προστάτου.

Συχνή ακόμη είναι η ιστολογική εκτίμηση υλικών διαγνωστικής απόξεσης ενδομητρίου, διουρηθρικής εκτομής προστάτου ή όγκων ουροδόχου κύστεως.

Ακόμη ιδιαίτερη σημασία έχει η ιστολογική εξέταση ορατών βλαβών όπως δερματικών βλαβών ή ογκιδίων δέρματος διότι είναι η ασφαλέστερη μέθοδος διάγνωσης που μπορεί να αποκλείσει μια κακοήθη νόσο, ή αντίθετα με την πλήρη διάγνωση της να οδηγήσει στην κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι απλοί σπίλοι (ελιές) του δέρματος που δεν χρήζουν περαιτέρω αντιμετώπισης μετά την αφαίρεσή τους και οι κακοήθεις βλάβες (καρκίνωμα, μελάνωμα) η έγκαιρη και ακριβής διάγνωση των οποίων είναι καίριας σημασίας για την αντιμετώπισή των.

Η διάγνωση όλων των ανωτέρω βασίζεται στην ιστολογική εικόνα, πρώτιστο και κύριο διαγνωστικό εργαλείο της οποίας αποτελεί ηεξέταση του υλικού με το μικροσκόπιομετά την κατάλληλη προετοιμασία (μονιμοποίηση, μικροτόμηση, χρώση αιματοξυλίνης - εωσίνης) και η εκτίμηση των ευρημάτων η οποία βασίζεται στις γνώσεις και την εμπειρία του παθολογοανατόμου.

 

Το εργαστήριο διενεργεί ιστολογικές εξετάσεις σε υλικά βιοψιών και χειρουργικών παρασκευασμάτων:

 1. βιοψίες γαστρεντερικού συστήματος (οισοφάγου, στομάχου, δωδ/λου, λεπτού και παχέος εντέρου)
 2. βιοψίες ουροποιητικού συστήματος( προστάτου, ουροδόχου κύστεως)
 3. βιοψίες γεννητικού συστήματος (βιοψίες τραχήλου, υλικό διαγνωστικής απόξεσης)
 4. βιοψίες δερματικών βλαβών η όγκων του δέρματος.
 5. βιοψίες μαστού.

  ΕΔΩ δείτε αναλυτικά όλες τις εξετάσεις που γίνονται στο Παθολογοανατομικό Εργαστήριο

  Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

  Οι ιστοί που αφαιρούνται από το σώμα μεταφέρονται μέσα σε ειδικό υγρό.

  Μετά την παραλαβή των παρασκευασμάτων που ποικίλουν από μερικά χιλιοστά μέχρι ολόκληρα όργανα (μήτρα,έντερο,μαστός) αυτά παραμένουν μέσα στην μονιμοποιητική ουσία (φορμόλη)για συγκεκριμένο χρόνο ανάλογα με το μέγεθος που έχουν. Στην συνέχεια ο παθολογοανατόμος επιλέγει ποια κομμάτια θα εξετάσει.
  Με γυμνό μάτι καταρχάς έχουμε την μακροσκοπική εξέταση του βιοπτικού υλικού, τη λήψη διαστάσεων του, την αναγνώριση πιθανόν παθολογικών ευρημάτων και την λήψη τομών αντιπροσωπευτικών της πιθανής παθολογίας.

  Οι τομές τοποθετούνται μέσα σε καψάκια και επεξεργάζονται 16-18 περίπου ώρες στο μηχάνημα που ονομάζεται ιστοκινέτα.
  Στην συνέχεια οι τομές εμπεδώνονται μέσα σε ζεστή παραφίνη (σκήνωση) ώστε τελικά να δημιουργηθούν κύβοι παραφίνης με τον ιστό. Χρησιμοποιώντας μικροτόμο κόβονται οι κύβοι και λαμβάνονται πολύ λεπτές αχρωμάτιστες τομές που σε κλίβανο 60 βαθμών αποχωρίζεται ο ιστός από την παραφίνη.
  Οι αχρωμάτιστες τομές βάφονται συνήθως με την χρώση αιματοξυλίνη-ηωσίνη ή με άλλες χρώσεις, επικαλύπτονται με καλυπτρίδα και παραδίνονται στον γιατρό για εκτίμηση στο μικροσκόπιο.
  Το χρώμα δείχνει τον πυρήνα το κυτταρόπλασμα πόσο μεγάλος είναι και αν πολλαπλασιάζεται. Μετά από την εκτίμηση στο μικροσκόπιο γράφεται το πόρισμα της ιστολογικής έκθεσης.
  Η διαδικασία είναι πολύ λεπτή δεν υπάρχουν αυτόματα μηχανήματα και χρειάζεται μεγάλη προσοχή, κόπος, χρόνος και υπομονή.        

Το εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής του «Μαμάτσειο».Γ.Ν.Κοζάνης λειτουργεί εδώ και 25 χρόνια και τώρα στελεχώνεται από μια Ιατρό Παθολογοανατόμο (Διευθύντρια-Τολπαρίδου Ειρήνη) και μία παρασκευάστρια (Βαγιώτα Σοφία). Κατά μέσο όρο εξυπηρετούνται περίπου 1100-1200 περιστατικά.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

 

Ο Παθολογοανατόμος έχει στενή συνεργασία με όλες τις Χειρουργικές ειδικότητες, αλλά και αρκετές μη χειρουργικές ειδικότητες, όπως είναι η Πνευμονολογία, η Γαστρεντερολογία, η Δερματολογία, η Αιματολογία και, φυσικά, η Ογκολογία.

Εξετάζει λεπτομερώς ό,τι αφαιρείται σε κάθε εγχείρηση καθώς και βιοψίες δηλ. μικρά τεμάχια ιστού που λαμβάνονται από οποιοδήποτε όργανο του σώματος (π.χ. από το έντερο, στόμαχο, δέρμα κ.τ.λ.), προκειμένου να διαπιστώσει εάν υπάρχει κάποιο νεόπλασμα και αν έχει αφαιρεθεί πλήρως. Υπολογίζεται ότι πάνω από το 70% των διαγνώσεων σε ένα νοσοκομείο γίνονται με την καθοριστική συμβολή του Παθολογοανατόμου.

Στην περίπτωση των νεοπλασμάτων, με την ιστολογική εξέταση καθορίζεται ο τύπος του νεοπλάσματος (καλόηθες ή κακόηθες) και αν είναι κακόηθες (δηλ. καρκίνος) προσδιορίζονται ο ιστολογικός τύπος, ο βαθμός κακοηθείας και η έκταση της νόσου, ώστε να σχεδιαστεί η περαιτέρω αντιμετώπιση του ασθενούς.

Συνεπως, εκτός από τη διάγνωση, η Παθολογική Ανατομική συμβάλλει καθοριστικά και στην απόφαση της θεραπευτικής αντιμετώπισης μιας νόσου, ιδιαίτερα της νεοπλασίας, προσδιορίζοντας δείκτες που σχετίζονται με την πρόγνωση των όγκων ή την ανταπόκρισή τους σε διάφορες μορφές θεραπείας .

Απο τα παραπάνω γίνεται κατανοητό, πως αν και ο Παθολογοανατόμος συμμετέχει ενεργά στον καθορισμό της θεραπευτικής αντιμετώπισης των ασθενών, δεν έρχεται ο ίδιος σε επαφή μαζί τους. Αυτο συμβαίνει δυστυχώς, διότι τα αποτελέσματα της δουλειάς του, είναι σαφώς εξειδικευμένα και απευθύνονται αποκλειστικά σε ειδικό ιατρικό προσωπικό, προκειμένου να αποφεχθούν και οι οποιεσδήποτε πιθανές παρερμηνείες τους. Οι Ιατροί μετέπειτα, προφανώς καλούνται να τα ερμηνεύσουν και να τα εξηγήσουν στους ασθενείς τους, με απλό και κατανοητό λόγο.

Κώδικας Ηθικής και Επαγγελματικής Συμπεριφοράς Υπαλλήλων του Δημοσίου Τομέα

ΜΑΘΕ,ΠΡΟΛΑΒΕ,ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ (1-4)
ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΣΑΚΧΑΡΩΔΟΥΣ ΔΙΑΒΗΤΟΥ
ΜΥΘΟΙ & ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ
ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ